Kampioen worst maken



Kampioen van Nederland worden, dat was het ultieme doel van de honderden vakslagers en worstmakers, die een rookworst hebben ingestuurd voor het Nationaal Kampioenschap ‘Arnhem Rookworststad’. De worstmakers van Theo Barten gingen met de beker voor de allerbeste fijne rookworst naar huis. Een uitmuntende prestatie om te midden van zoveel vakmensen de hoofdprijs te behalen!

Op zaterdag 8 oktober zat er een zaal vol ambachtslieden in spanning hoe hun meesterwerken door de vakjury beoordeeld waren. ‘We wisten al dat we goud gehaald hadden, want daarom waren we uitgenodigd voor de finale, maar deze prijs was toch wel een verrassing, lacht meester-worstmaker Henk van Ommeren. ‘Als je het kampioenschap wint, dan is dat op dit niveau een topprestatie. Voor de grove rookworst kregen we het predicaat goud-ster. In deze wedstrijd zegt al dat het rookworsten zijn om voor om te rijden. Dat is het criterium voor de vakjury.’

De rookworsten worden bij Worstmakerij Barten met dezelfde kennis en liefde bereid als de gekookte worsten, leverworsten en de ambachtelijke vleeswaren. Van de rauwe (rauwe ham, rookvlees, ontbijtspek) en gekookte soorten (beenham, boerenachterham, pekelvlees) tot de gegrilde vleeswaren, zoals gebraden en gegrild gehakt.

Ambachtelijke bereiding

De meester-worstmakers van Barten mengen en bereiden het vlees op ambachtelijke wijze. ‘We gebruiken vrijwel alleen enkelvoudige kruiden als zout, peper, nootmuskaat, foelie’, vertelt Van Ommeren. ‘We hebben onze eigen recepturen ontwikkeld, die we zelf doorlopend keuren en waar nodig aanpassen.’

De worstmakers benutten al hun kennis en fingerspitzengefühl om de optimale smaak uit het vlees te halen. ‘Door het Worstmakersgilde worden onze producten verschillende keren per jaar gecontroleerd en beoordeeld. Daarbij laten wij ons als meester-worstmakers regelmatig bijscholen. De theorie van het worst maken wordt geheel uitgediept en de worstmakers delen hun kennis, zodat we het eindresultaat op het hoogste niveau kunnen krijgen en houden.’

Kom de rookworst dit weekend tijdens de open dag proeven. Of kom naar de demonstratie worst maken en kijk hoe meester worstmaker Henk van Ommeren dit ambacht als geen ander beheerst.




Terug naar het overzicht